Kebosanan yang terus-terusan melanda selepas menjalani pembedahan pada 21OCT10’ yang lalu memang tak dapat nak ditahan-tahan lagi… Huhuhu.. memang ler cuma minor surgery jer.. tapi.. disebabkan surgery tu betul-betul di bawah lengan kanan, semua kerja tak dapat nak disempurnakan dengan jayanya.

Maklum ler.. segala urusan semuanya dimulakan dengan tangan kanan. Kekadang rasa nak marah bila suami dan anak-anak buat ‘dek’ dengan kita. Apatah lagi dengan tangan kanan yang tak kuat menggenggam ni.. memang memerlukan sedikit bantuan dari orang sekeliling.

Time nie laa.. teringat apasal laa.. tak boleh jadikan kedua-dua tangan yang dianugerah oleh Allah di pelbagai gunakan. Bila dah masuk katagory OKU nie.. barulah sedar…!
Keinsafan benar-benar mengundang dalam jiwa bila memikirkan ada hamba Allah yang tidak mempunyai kedua-dua tangan! Bagaimana mereka boleh survive dengan melakukan segala urusan harian dengan menggunakan kedua-dua kakinya? Masyaallah…. Teruknya aku ni!! Itupun tak bersyukur lagi.. Itu baru Allah tarik kejap penggunaan tangan kananku ini.. Kalau ditariknya buat selama-lamanya??

Ya Allah… sesungguhnya, aku redha.. Ini baru sahaja ujian kecil buatku. Itupun aku dah mula marah-marah. Memang benar kata orang, Allah kurniakan kesakitan dan dugaan ada hikmah di sebaliknya. Walau ianya dugaan kecil sesungguhnya ia memberi impak yang besar pada diriku. Sekurang-kurangnya aku lebih menghargai kurniaan Allah.. tidak akan persiakan kurniaanNYA dan akan gunakan semaksimumnya ke arah kebaikan. Alhamdulillah.. dalam sakit, aku mampu mengerjakan solat lima waktu.. (itu juga satu kurniaan Allah!)..

Dalam menghabiskan waktu-waktu cuti sakit nie.. (sehingga 29Oct), Alhamdulillah.. aku masih lagi dikurniakan Allah idea-idea untuk ku siapkan novel ketiga ku. Agaknya, kalau ALLAH tarik segala nikmat-nikmat begini.. mahu jadik gila aku dibuatnya – duduk tanpa lakukan apa-apa..!
Saat ini.. teringat jelas akan bait-bait lirik THANK YOU ALLAH nyanyian Maher Zain. Memang benar-benar menginsafkan. THANK YOU ALLAH…! Moga aku masih lagi menjadi hambaMU yang sedar diri dan sentiasa bersyukur kepadaMU…

I was so far from you
Yet to me you were always so close
I wandered lost in the dark
I closed my eyes toward the signs
You put in my way
I walked everyday
Further and further away from you
Ooooo Allah, you brought me home
I thank You with every breath I take.
Alhamdulillah, Elhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah
Alhamdulillah, Elhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah.
I never thought about
All the things you have given to me
I never thanked you once
I was too proud to see the truth
And prostrate to you
Until I took the first step
And that’s when you opened the doors for me
Now Allah, I realized what I was missing
By being far from you.
Alhamdulillah, Elhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah
Alhamdulillah, Elhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah.
Allah, I wanna thank You
I wanna thank you for all the things that you’ve done
You’ve done for me through all my years I’ve been lost
You guided me from all the ways that were wrong
And did you give me hope
O Allah, I wanna thank you
I wanna thank You for all the things that you’ve done
You’ve done for me through all my years I’ve been lost
You guided me from all the ways that were wrong
I wanna thank You for bringing me home
Alhamdulillah, Elhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah
Alhamdulillah, Elhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah.


21 October 2010 yang lalu selesai menjalani minor surgery (di bawah lengan kanan) di Hospital KPJ, Seremban. Taklah serious sangat.. Cuma mengambil masa 15 minit sahaja.
Actually, dah lama terdapat ketulan di bawah lengan kanan ini. Tapi.. saja dibiarkan .. ! Dah 2 tahun pun “benda” tu.. bermastautin di bawah lenganku! Huhuhu… Sakit memanglah sakit.. tapi dek sebab “sibuk” dengan urusan yang lain, makanya.. sakit itu dah macam lali saja. Sehinggalah saat aku tidak boleh mengangkat tangan kananku ketika solat, barulah sibuk nak jumpa doctor!
Akhirnya, doctor buat keputusan operate dan keluarkan “benda” itu dari lenganku. Hmm…. Besar jugaklah ketulan tu..! Sampai 10 jahitan di lenganku.
So… just to share with you all friends… what is “LIPOMA” which happily living in my arm.. Hope this article will benefits to all of us..

A lipoma is a benign tumor composed of fatty tissue. They are the most common form of soft tissue tumor.[1] Lipomas are soft to the touch, usually movable, and are generally painless. Many lipomas are small (under one centimeter diameter) but can enlarge to sizes greater than six centimeters. Lipomas are commonly found in adults from 40 to 60 years of age, but can also be found in children. Some sources claim that malignant transformation can occur,[2] while others say that this has yet to be convincingly documented.[3]

There are several subtypes of lipoma[4]:624-5:
• Angiolipoleiomyoma is an acquired, solitary, asymptomatic acral nodule, characterized histologically by well-circumscribed subcutaneous tumors composed of smooth muscle cells, blood vessels, connective tissue, and fat.[4]:627
• Angiolipoma is a painful subcutaneous nodule, having all other features of a typical lipoma.[4]:624[5]
• Chondroid lipomas are deep-seated, firm, yellow tumors that characteristically occur on the legs of women.[4]:625
• Corpus callosum lipoma is a rare congenital condition which may or may not present with symptoms.[6] Lipomas are usually relatively small with diameters of about 1–3 cm,[7] but in rare cases they can grow over several years into "giant lipomas" that are 10–20 cm across and weigh up to 4–5 kg.[8][9]
• Hibernoma is a lipoma of brown fat.
• Intradermal spindle cell lipoma is distinct in that it most commonly affects women, and has a wide distribution, occurring with relatively equal frequency on the head and neck, trunk, and upper and lower extremities.[4]:625[5]
• Neural fibrolipoma is an overgrowth of fibro-fatty tissue along a nerve trunk that often leads to nerve compression.[4]:625
• Pleomorphic lipomas, like spindle-cell lipomas, occur for the most part on the backs and necks of elderly men, and are characterized by floret giant cells with overlapping nuclei.[4]:625
• Spindle-cell lipoma is an asymptomatic, slow-growing subcutaneous tumor that has a predilection for the posterior back, neck, and shoulders of older men.[4]:625
• Superficial subcutaneous lipoma, the most common type of lipoma, lies just below the surface of the skin.[3] Most occur on the trunk, thighs and the forearms, although they may be found anywhere in the body where fat is located.

Approximately one percent of the general population has a lipoma.[3] These tumors can occur at any age, but are most common in middle age, often appearing in people from 40 to 60 years old.[10] Cutaneous lipomas are rare in children, but these tumors can occur as part of the inherited disease Bannayan-Zonana syndrome.[11][12]

The tendency to develop a lipoma is not necessarily hereditary although hereditary conditions, such as familial multiple lipomatosis, may include lipoma development.[13][14] Genetic studies in mice from the laboratory of Santa J. Ono have shown a correlation between the HMG I-C gene (previously identified as a gene related to obesity) and lipoma development. These studies support prior epidemiologic data in humans showing a correlation between HMG I-C and mesenchymal tumors.[15]
Cases have been reported where minor injuries are alleged to have triggered the growth of a lipoma, called "post-traumatic lipomas."[16] However, the link between trauma and the development of lipomas is controversial.[17]

Usually, treatment of a lipoma is not necessary, unless the tumor becomes painful or restricts movement. They are usually removed for cosmetic reasons, if they grow very large, or for histopathology to check that they are not a more dangerous type of tumor such as a liposarcoma.[3]
Lipomas are normally removed by simple excision.[10] The removal can often be done under local anaesthetic, and take less than 30 minutes.[18] This cures the majority of cases, with about 1-2% of lipomas recurring after excision.[19] Liposuction is another option if the lipoma is soft and has a small connective tissue component. Liposuction typically results in less scarring; however, with large lipomas it may fail to remove the entire tumor, which can lead to re-growth.[20]
There are new methods being developed that are supposed to remove the lipomas without scarring. One of them is removal by the use of injection of compounds that trigger lipolysis, such as steroids or phosphatidylcholine.[10][21]
Resection of an intermuscular lipoma in the elbow region

Lipomas are rarely life-threatening and the common subcutaneous lipomas are not a serious condition. Lipomas growing in internal organs can be more dangerous, for example lipomas in the gastrointestinal tract can cause bleeding, ulceration and painful obstructions.[22][23] Malignant transformation of lipomas into liposarcomas is very rare and most liposarcomas are not produced from pre-existing benign lesions,[19] although a few cases of malignant transformation have been described for bone and kidney lipomas.[24][25]. It is possible these few reported cases were well-differentiated liposarcomas in which the subtle malignant characteristics were missed when the tumour was first examined.[26] Deep lipomas have a greater tendency to recur than superficial lipomas, because complete surgical removal of deep lipomas is not always possible.[26][27]

In veterinary medicine
Lipomas occur in many animals, but are most common in older dogs, particularly older Labrador Retrievers, Doberman Pinschers and Miniature Schnauzers.[28] Obese female dogs are especially prone to developing these tumors and most older or overweight dogs have at least one lipoma.[29][30] In dogs, lipomas usually occur in the trunk or upper limbs.[28] Lipomas are also found less commonly in cattle and horses, but rarely in cats and pigs.[30][31]

Other conditions involving lipoma
Lipomatosis is a hereditary condition where multiple lipomas are present on the body.
Adiposis dolorosa (Dercum disease), is a rare condition involving multiple painful lipomas, swelling, and fatigue. It is generally seen in obese, post menopausal women.[32]
Benign symmetric lipomatosis (Madelung disease) is another condition involving lipomatosis. It nearly always appears in middle-aged males after many years of alcoholism, although non-alcoholics and females can also be affected.[citation needed]

Peringatan buat semua...

Apa yang diceritakan oleh sahabat saya ( kisah benar )

Roshaizad berusia 38 tahun mempunyai seorang isteri berusia 32 tahun yang cantik dan baik hati. Suri rumahtangga sepenuhnya. Dikurniakan dua orang anak lelaki berusia 8 dan 6 tahun. Beliau berkerja di sebuah syarikat antarabangsa sebagai maintenance engineer di samping memegang jawatan sebagai penyelia Emergency Responce Team ( ERT ) di kilangnya. Tugasnya agak sibuk dan adakalanya berkerja sehinga lewat malam dan juga di hujung minggu.

Januari 2009, beliau telah terlibat di dalam kemalangan jalanraya sewaktu ke tempat kerja pada kira-kira jam 7.30 pagi.Kereta yang dipandunya bertembung dengan sebuah van kilang sewaktu dia cuba memotong sebuah van kilang yang lain di sebuah selekoh di Gurun, Kedah.

Beliau telah koma selama 3 hari dan dirawat di sebuah hospital pakar selama 47 hari lagi.Saya di antara orang yang awal sampai di hospital selepas mendapat panggilan dari isterinya. Saya juga di antara orang yang pertama dilihatnya selepas beliau sedar dari koma selepas isteri dan doktor yang merawatnya.

Sewaktu beliau koma...

Beliau telah didatangi oleh seorang malaikat dan mengatakan padanya usia beliau hanya tinggal 1 jam saja iaitu pada hari Ahad, jam 1.45 petang.Walau bagaimanapun Allah akan menangguhkan kematiannya sekiranya ada 50 orang yang mendoakan secara ikhlas akan panjang usianya . Beliau agak kebinggungan ketika itu.Beliau bertanyakan sudah ada berapa orangkah yang mendoakannya secara ikhlas sehingga kini. Jawab malaikat itu hanya baru 3 orang. Malaikat menunjukkan sesiapakah orang-orang itu. Dilihatnya insan itu ialah isteri beliau yang bercucuran airmata sejak hari pertama lagi beliau di hospital itu dan juga kedua anak beliau yang sedang tidur tergolek di kerusi menunggu pesakit di luar wad.

Malaikat itu juga telah memperlihatkan akan mereka yang mendoakannya iaitu kawan-kawannya termasuk saya, ahli kariah masjid yang membacakan surah yasin untuknya. Ibubapanya, ibubapa isterinya, adik beradik, sahabat handai dan rakan sepejabat. Kesemua di antara mereka telah melawatnya dan mendoakannya tetapi tidak diterima oleh Allah . Beliau bertanya kepada malaikat itu, mengapa doa mereka tidak diterima. Malaikat menjawab, tiada keikhlasan 100% di hati mereka.

Masa kian suntuk. Dia pun tidak tahu mengapa malaikat memperuntukkan masa yang begitu singkat kepadanya untuk hidup di dunia ini. Apa yang terjadi padanya kini. Dia pun kurang pasti. Malaikat terus menunggu dan melihat waktu yang kian menghampiri jam 1.45 petang.Hanya tinggal 10 minit lagi. Adalah mustahil untuk mencari 47 orang yang ikhlas mendoakan panjang usianya dalam masa sesingkat itu. Dia bertanyakan malaikat itu, adakah tuan akan mencabut nyawa sekiranya saya gagal mendapat 47 orang berkenaan, Jawan Malaikat "Ya:.

Kurang dari 1 minit, malaikat menghampirinya dan berkata, Allah mengkabulkan doa mereka yang mendoakan panjang usia anda. Anda berjaya mendapat 50 orang ikhlas yang berbuat demikian. Roshaizad bertanya, siapakah orang-orang itu. Malaikat menunjukkan mereka itu. Mereka adalah jemaah anak yatim yang baru saja menunaikan solat dzohor sebentar tadi dan berdoa untuk anda. Anda pernah pergi ke rumah anak-anak yatim berkenaan pada bulan Ramadhan yang lalu dan pernah menghulurkan bantuan kewangan. Mereka telah terbaca di dalam akhbar harian berkenaan kemalangan anda dan dzhor tadi mereka telah bersolat dan berdoa untuk anda. Doa ikhlas mereka diterima Allah swt. Malaikat itu kemudiannya ghaib dan tepat 1.45 petang Roshaizad tersedar dari komanya dan meraung kesedihan.

Isteri beliau yang ada di sisinya turut menanggis dan juga saya. Saya sebenarnya tidak tahu pada ketika itu apa yang berlaku padanya di dalam komanya dan mengapa beliau menanggis selepas sedar dari komanya.

Setelah beberapa ketika barulah cerita di atas ini diceritakan pada saya untuk tatapan anda sekelian.

Apa yang disesalkan:

1.Beliau telah mengabaikan masa santai bersama isteri dan anaknya kerana mengejar duit dan tanggungjawab kerja. Sedangkan isteri dan anak-anaknya amat sayang padanya dan doanya amat ikhlas.

2.Dia telah mengabaikan tanggungjawab sosial dengan jiran dan masyarakat sekeliling dan ini menyebabkan mereka tidak ada rasa kasih pada saya kalaupun saya mati

3.Dia telah mengabaikan dan tidak menepati janji-janji pada kawan-kawan sehingga kawan-kawannya marah padanya dan sehingga doanya tidak ikhlas. termasuk dengan saya.

4.Beliau jarang pergi masjid kecuali pada hari Jumaat dan ini menyebabkan jemaah masjid kurang mengenalinya dan menyebabkan doanya tiada keikhlasan

5.Beliau jarang memberi sedekah dan amal jariah. Nasiblah sumbangan ke rumah anak yatim yang diberikan tempoh hari atas desakan isteri beliau.

6.Beliau jarang bertolak ansur dengan kakitangannya walaupun hal-hal yang remeh. Ini menyebabkan kakitangannya membencinya dan doa mereka juga tiada keikhlasan.

7.Beliau jarang berkunjung ke rumah adik beradik dan takut adik beradik meminjam wang dengannya. Ini menyebabkan juga tiada keikhlasan dari mereka.

8.Beliau banyak kali menyakiti hati hati ke dua ibubapanya kerana tidak menunaikan janji untuk balik ke kampung pada hari-hari tertentu lantaran kerja beliau. Ini menyebabkan ibubapanya marah. Kes ini hanya Allah yang tahu.

9.Beliau gagal menunaikan solat pada waktunya lantaran kerja beliau atau adakalanya tertinggal terus terutamanya solat Asar

10.Beliau tidak menunaikan zakat walaupun beliau memang layak berbuat demikian.


Allah masih sayang pada sahabat saya ini ataupun ianya untuk memberi pengajaran pada kita melalui tulisan saya ini. Ambillah ikhtibar dari cerita ini.Sahabat saya ini masih gagal untuk mendapatkan perlindungan takaful disebabkan oleh kemalangan dan kecederaannya.

Dirikan solat tepat pada waktunya, keluarkanlah zakat. Luangkan masa bersama keluarga.Imarahkan masjid selalu. Baliklah selalu lihat wajah ibubapa kerana Allah akan memberikan pahala ke atas perbuatan kita itu. Berbaiklah dengan jiran dan kenalilah mereka.Bertolak ansurlah dengan mereka yang memerlukan. Ingat! kita akan dapat apa yang kita telah beri. Selalulah memberi.

Corat-coret REUNION-PD in Memory.. 13MAR2010

Salam....kengkawan.. especially pada kawan-kawan sekolah SEKOLAH MENENGAH DATO’ HJ ABDUL SAMAD SAID, PORT DICKSON (SDASA). Tiba-tiba, rasa terpanggil nak menulis dan merakam semula detik-detik manis REUNION –PD in Memory yang lalu!
Semoga catatan ini bisa mengimbau semula kenangan lalu dan akan dikenang sepanjang hayat kerana… mungkin REUNION yang lalu merupakan kali pertama atau mungkin juga yang terakhir buat kita semua.!
Dalam hidup ini... kita tidak boleh nak menjangka apa yang bakal berlaku di hadapan kita. Kadangkala sesuatu itu berlaku tanpa sebarang isyarat dan petanda.. Biar bagaimana lengkappun persediaan kita.., jika Allah menghendaki ianya berlaku.. dalam sekelip mata itu juga ia boleh berlaku dan merubah segalanya..
Maka.. MASA itu sebenarnya terlalulah berharga buat kita semua. Hadapi kenyataan hidup seiring dengan laluan masa dan tempuhinya dengan tenang dan tawakkal kepada Allah atas ketentuanNYA..
Namun begitu.. sesekali.. tolehlah pada masa lalu yang ditinggalkan.. kerana “KENANGAN” itulah bisa menjadi penawar kerinduan pada masa silam. Dan barangkali.. yang “ditinggalkan” itulah salah satu penyebab kejayaan kita untuk hari ini…


REUNION sekolah menengah yang telah berlangsung pada 13 MARCH 2010 yang lalu sesungguhnya telah memberi satu kenangan yang indah yang sukar dilupakan dalam diari hidup kami, bekas pelajar SDASA khususnya.
Menjadi coordinator dalam menjayakan majlis reunion itu bukanlah semudah yang disangkakan. Perancangan yang teliti dan rapi telah dibuat seawal 4 ke 5 bulan lagi! Fuhh! Mengalahkan nak buat majlis kahwin!

Bagus jugak adanya FACEBOOK (FB) ni! Idea nak buat Reunion ni pun datang setelah dapat “jumpa” hampir 80% member-member lama masa kat SDASA dulu. Bukan tu ajer.. kengkawan masa sekolah rendah dulupun dapat jumpa balik. Huhuhu…lama tuhh.. hampir lebih 20 tahun!
Bermula dengan hanya sekeping gambar masa kat asrama dulu yang di “post” kat FB, maka tiba-tiba “timbullah” semula hampir kesemua rakan yang ada di dalam gambar tersebut. Wahh… macam siri Menjejak Kasih lah pulak! Memang ler seronok bila akhirnya masing-masing saling meng update perkhabaran masing-masing. Anak dah berapa.. Keje kat mana… tinggal kat mana.. dan macam-macam lagi..
Gambar yang sekeping itulah menjadi port “reunion” kami meng update cerita terkini dan mengimbau kisah silam.. Huii.. nostalgia betul! Dek teruja dengan imbauan kisah lama.. maka, timbullah idea nak buat REUNION…

Mulanya, nak buat REUNION PD who born in 1973.. nak kumpul member-member yang bersekolah dari sekolah-sekolah seluruh PD yang lahir pada tahun 1973. Fuhh…. bunyinya pasti gempak giler!! Sebab… hanya kita-kita yang seusia sahaja berkumpul dan tahun ini (2010) adalah unik kerana yang lahir tahun 73’ akan berumur 37 tahun..! Tak ker unik nombornya!..
Hehehheh… semuanya ini takkan jadi kenyataan kalau tak ada rakan-rakan committee yang sukarela membantu. SPECIAL THANKS to Zaleha Ramli, Rizal Zainal Abidin, Nisha Arsin dan Rohaizad.

Hmmm… cerita pasal bab remeh-temeh sebelum majlis REUNION ini dapat direalisasikan.. memang tragis!! Pelbagai dugaan dan cabaran ditempuh sebelum nak menjadikan majlis REUNION nie happening. Nampak jer senang.. tapi….

Nasib baik ada kawan kita Cik Zaleha yang berpengalaman dalam organizing events nie.. Dialah yang advise macamana nak buat, nak kira costing dan macam-macam lagik. Menariknya, sepanjang perbincangan, kami tidak pernah berjumpa walau sekalipun sehinggalah ke hari majlis bermula. Semua perbincangan melalui FB, email, sms dan telefon. Korang bayangkan berapa kos yang kami kena bayar kalau kami adakan perbincangan melalui telefon! Bil telefon Leha pun sampai melambung RM500!!
Belum dikira kena “sound” dek Boss sebab dok bergayut kat telefon lama-lama pasal bincang benda nie! Hehhehe… tidak dilupakan juga mendapat..“teguran” dari suamiku tercinta sebab asyikk sangat melayan FB dan bergayut kat telefon dengan Leha! Bukan dia tak faham dengan kerja remeh-temeh nie.. tapi dia tak suka akan komitment yang diberikan olehku melampau sangat!

Huhuhu… demi kawan-kawan dan perasaan teruja untuk berjumpa kawan-kawan lama yang lebih 20 tahun tak berjumpa, kupekakkan telinga dan hanya senyum saje lah! Nak lawan lebih-lebih nanti kena kuasa Veto .. tak dapat pergi.. baru padan muka! Namun begitu, aku terpaksa akur dengan syarat yang suami berikan : “Tahun ni sahaja okay? Lain tahun, jangan awak rajin sangat nak organize event ni..!”
Huhuhu… kan dah janji nak jadik isteri mithali.. jadi.. akurkan saja permintaan sang suami!... 
Haah.. part nak RSVP nama-nama kengkawan merupakan satu perkara yang mudah tapi… bila part nak collect duit … masyaallah..! Sorrylah.. bukan nak mengutuk tapi.. inilah satu kerja yang amattt mencabar sekali..! Yang hairannya.. collect duit dari kawan-kawan kita yang terdiri dari surirumahtangga adalah lebih mudah dan tanpa banyak soal dari mereka yang bekerja. Serious!
Soalan-soalan seperti..; “kenapa mahal sangat?”, “berbaloi ke RM80 buat kat hotel tu?”, “RM80 tu.. kau beli apa?”, “taknak pergilah.. mahal sangat!” dan berpuluh-puluh lagi soalan-soalan yang ditanya.

Aduhh…. Memang stress…! Jadik Account Manager untuk pelanggan-pelanggan korporat yang banyak hutang pun, tak macam ni stressnyer… Huhuhu… itu belum lagi yang menanya.. “nape tak buat kat tepi pantai je? Jimat belanja.. tak pun, kau buat kat sekolah!”, “Aku bayar separuh-separuh dulu boleh?Lebihnya nanti bayar masa party nanti!” , “Kau bayarkan dululah Ida..! Nanti aku bayar kemudian..”

Makkkk!!! Tensionnyerrr…. Kawan-kawanku sekelian.. dengan RM80 itulah, kami nak bayar duit karaoke, duit makan & sewa hotel, door gift, hadiah utk games dan hadiah lain-lain…Agaknya kalau kami claim duit cost telefon, travelling dan macam-macam lagi.. mau sampai RM100 sorang! Huhuhu… nak bayar kerr?? 

Beberapa kali gak lah dapat MC sebab tiba-tiba dapat migraine! Ditambah pula, bilangan RSVP tak mencukupi seperti mana yang dijangkakan. (Masa mintak response dulu.. bilangan yang datang memang mengujakan!). Ada yang nak pergi tapi.. hubby tak kasi.. Ada pulak yang nak pergi tapi wife tak kasi sebab takut hubby jumpa GF lama.. huhuhu… part ni, tak nak campur.. maybe, ada “cerita” yang belum selesai antara mereka..
Tapi.. tak boleh nak salahkan kawan-kawan yang tak dapat hadir di saat-saat akhir. Masing-masing ada komitment dan urusan yang lebih penting dari REUNION ini.

Masa tuhh.. dah nak surrender dah.. jiwa rasa tertekan.. hubby sendiri pun dah jeling semacam… Nasib baik kawan-kawan komitee ada.. At least, masih ada lagi semangat nak teruskan event ini..
Akhirnya, setelah perbincangan yang julung-julung kalinya kami buat antara komitee (tanpa Leha), akhirnya kami setuju membuka event ini kepada pasangan masing-masing, kawan-kawan, GFs atau BFs dan saper-saperlah. Janji, sasaran RSVP kami tercapai!

Bagi siapa-siapa yang membawa pasangan, awal-awal lagi kami beri amaran agar segala “risiko” ditanggung sendiri.. Bukan apa.. takut.. bila dah teruja jumpa kawan lama, nanti “terlupa” plak pasangan sedang makan hati kena tinggal sorang-sorang kat meja makan. Tak ke haru jadinya nanti! Kita nak suka-suka jumpa kawan lama, bukan carik pasal.. ye tak?
Empat hari sebelum majlis, kami diuji lagi.. kawan komitee kita, Rizal Zainal Abidin telah memaklumkan yang dia tidak dapat joint REUNION nie sebab dia terlibat dengan siaran langsung Prelude Akademi Fantasia pada hari dan waktu yang sama di ASTRO. Hmm… memang terkilan sebab.. dia merupakan salah seorang pencetus idea untuk buat REUNION nie. Tapi.. nak buat macamana kann.. tak ada rezekilah namanya..!

Sementara itu, menggunakan peluang “MC” selama tiga hari yang diperolehi kerana migrane, masa yang ada digunakan untuk membeli hadiah-hadiah untuk games dan events. Tukang bungkus hadiah.. saper lagi.. kalau tidak ketiga-tiga anak tersayang yang seronok dan suka rela membantu Mamanya! Thank you sayang….

Namun begitu, dalam stress-stress itu, ada dua kisah lucu lagi menarik yang korang semua PATUT tahu citer ini..! Tapi.. maaf lerr.. nama tak boleh disebut di sini, okay!
Kisah pertama, sorang kawan kita pada 13hb February 2010, hari Sabtu pukul 6.30 petang telah menelefon; “Ida.. korang kat mana? Jadi ke tidak REUNION nie? Aku tengok macam tak ada apa-apa jer..!” “Kau kat mana ni?” Tanyaku. “Eh.. kat Glory lah.. sunyi jerk at sini..!” Aku gelak sakan. “Bang.. cuba nengok hari ni, hari apa? Lambat lagi Bro! REUNION 13 MARCH bukannyer 13 FEBRUARY..!” “Eh ye ke?.. Las.. gua hingat hari ni.. memang hari sabtu pun! Aduiii..!!”
Malamnya pula, aku dan family, pergi tengok wayang. Bila keluar, tengok hphone ada 8 missed calls dari sorang kawan kita! Mak Oii…! Apa kes plak nie?? Bila call balik.. tak berangkat.. Ah.. sudah..! Esoknya, kawan yang missed called tu call balik..: “Ida.. nak tau and yyy dah sampai Glory malam tadi..! Kitaorang dah habis cun pakai baju tema warna merah./ hitam... Bila sampai kat sana.. tak der saper pun yang kitaorang kenal. Kitaorang dengan confidentnya cuba call zzz, Tanya kat mana? Tapi dia jawab.. dia kat somewhere.. Tapi, sempat dia Tanya kat mana kitaorang ni? Kitaorang Cuma jawab.. kat PD ler..! Dia Tanya.. apasal balik awal sangat.. kan REUNION minggu depan ?.. Nanti dua tiga kali nak balik PD lagi! Huhuhu.. Ida.. hampeh betul!! Macamana kitaorang boleh tersalah date ni..!” “Habis.. apa jadik lepas tuh?” “Hehhehe.. apalagi.. cover line ler.. cakap kat zzz, kitaorang ada kenduri kahwin!.. Tapi.. bila balik rumah, terpaksa singgah tempat lain dulu. Agak2 dah pukul 12.00, baru kami balik.. Camner nak balik awal.. nanti kantoilah kat hubby masing-masing! Huhuhuhu….”

Heheheh…. Dek teruja nak jumpa kengkawan lama sampai terr awal sebulan kawan kita ni pergi REUNION..Walau apa pun.. korang memang best friends!

Sehari sebelum majlis, memang tak senang duduk dan tak tido lena.. Manataknya.. risau takut2 majlis tak berjalan lancar seperti yang diharapkan.
Akhirnya, 13 MARCH 2010 datang jua. Di Hotel Glory Beach Resort tempat kita bersua setelah lebih 20 tahun tak jumpa! Huhuhu… terharunya.. Memang tak sangka bila melihat penampilan korang.. semuanya sudah berubah, baik fizikal mahupun tingkah-laku.. (memang ler..!!)
Kami memang enjoy sangat-sangat. Seronok bila melihat korang happy dan enjoy.. Hilang segala rasa stress, migrane dan kerisauan sebelum ini. Apatah lagi melihat telatah “ustad Ijad” kita yang tiba-tiba bertukar 100% bila diajak menari dangdut.! Owww… tak kuasa mak you..!!! Hehehhehe…
TERIMA KASIH juga kepada our new friends dari KL yang sudi memeriahkan lagi majlis REUNION kita..! U all memang happening! Satu-satunya brother senior kita, Abang Yuslee… yang sporting giler dan selamba.. Thank You Bro!


Kini… semuanya telah berakhir…. Entah bila dapat berjumpa semula agaknya… Sepuluh tahun lagi? Dua puluh tahun kemudian?.. Entahlah…
Yang pastinya masing-masing ada kehidupan sendiri yang perlu diutamakan. Jika ada ruang pun.. hanyalah kiriman sms, panggilan telefon ataupun update dari FB..
Sesungguhnya… masa itu tidak pernah menunggu sesiapapun.. Moga suatu hari nanti… jika diberi peluang untuk bertemu di REUNION sebegini.. mungkin ianya dari jemputan perkahwinan anak masing-masing… Siapa tahu…!
Kepada kawan-kawan yang ingin joint ruangan ini… dipersilakan.. Semoga persahabatan kita sentiasa kukuh sehingga ke akhir hayat….

Sharing Info...

Tidur Berbantalkan Dengan Lengan Suami .........

Dari bancian ke atas 10 ribu pasangan yang berkahwin (sumber kajian MOHEMA -) hanya kira-kira 45% sahaja isteri yang tidur berbantalkan lengan suami selepas 3 tahun berkahwin. Dan hanya tinggal 21.7% sahaja isteri yang masih tidur berbantalkan lengan suami selepas 10 tahun usia perkahwinan.

Tahukah kaum isteri, bahawa hormon bau phero yang di rembes dari ketiak lelaki/suami boleh mengaktifkan hormon wanita/isteri hingga mereka merasa damai dan tenang. Sebenarnya hampir 65% bau badan lelaki/suami datang dari celahan ketiak dimana kelenjar phero paling aktif.

Jadi para isteri semua, ketepikanlah bantal-bantal anda, tidurlah di atas lengan suami hingga ke pagi, hampirkan hidung di celahan ketiaknya, tidak di nafikan anda akan peroleh pengalaman yang cukup rilex dan tenang, ianya tanda bahawa bau phero suami anda sedang bertindak balas dengan kelenjar hormon anda. (pengalaman ini hanya perempuan sahaja yang tahu bertapa asyik dan rilexnya)... FAKTA.... sirius... .

Dan dari kajian itu juga menyatakan isteri yang tidur di atas lengan suami akan tidur lebih lena dan mencapai tahap 7 hingga 8 dalam tahap lena tidur.

Dan peringatan untuk lelaki/suami, jangalah shave ketiak anda togel, biarkan sedikit atau trim sikit aje bulu-bulu itu yang merupakan ejen penyebar bau phero yang di senangi wanita.

so pada isteri-isteri semua, anda semua praktikan ke tidur atas lengan suami?

Suami-suami semua, adakah anda shave licin ketiak atau biarkan berbulu?

Puisi buat suami-isteri (sekadar hiburan)

****** Puisi dari sang suami **********

Isteriku ,
jika engkau bumi,
akulah matahari.
Aku akan menyinari mu kerana engkau mengharapkan sinaran dari ku..
Ingatlah bahtera yg kita kayuh, begitu penuh riak gelombang.
Aku pasti akan tetap menyinari bumi, hingga kadang-kadang bumi terasa akan silauan ku.
Lantas aku ingat satu hal bahawa Tuhan mencipta bukan hanya bumi,
malah ada planet lain yang juga mengharapkan sinaranku.

Relakanlah aku menyinari planet lain,
menyampaikan faedah adanya aku,
kerana sudah takdir Illahi sinaranku diperlukan diplanet

*** Balasan Puisi sang isteri***

andai kau memang mentari,
sang surya yang memberi cahaya,
aku merelakan engkau berikan sinaranmu kepada segala planet yang
telah TUHAN ciptakan kerana mereka juga seperti aku perlukan cahayamu

akupun juga tidak akan merasa kekurangan dengan sinaran mu...

Bila kau hanya sejengkal lilin yang berkekuatan 5 watt sahaja,
jangan lah bermimpi untuk menyinari planet lain!!!
Kerana bilik tidur kita yang kecil pun belum sanggup kau terangi.
Lihatlah diri mu pada cermin kaca di sudut kamar kita,
di tengah remang-remang pancaran cahaya mu yang telah aku mengerti...
Cuba lihat siapa dirimu...
MATAHARI atau lilin ?
atau jangan-jangan

cuma mancis saja!!!!!

please lah....!!!

Valuable sharing...

Saya tujukan artikel ini khusus buat para suami dan para isteri di luar sana. Baca, hayati, fahami dan amalkan lah apa yang tertulis dalam tulisan ini.

Semoga kalian dan kita semua beroleh bahagia, dunia dan akhirat.

“Jika bersedekah, niatkan atas nama dan bagi pihak isterimu. Bantulah mereka dengan pahala sedekah kerana ramai para isteri yang akan menjadi penghuni neraka!”

Masih terngiang-ngiang kata-kata seorang ustaz sewaktu memberi kuliah di sebuah masjid di Putrajaya baru-baru ini. Selepas itu beliau terus membacakan hadis yang menjadi sandaran hujahnya itu dengan begitu lancar dan fasih.
Pada hari esoknya, saya menyemak hadis itu dengan bantuan seseorang yang sangat saya hormati kepakarannya. Beliau dengan segera memberikan nombor rujukan hadis itu dan sumbernya.

Diriwayatkan daripada Abu Sa‘id al-Khudri r.a. katanya: “Suatu ketika Rasulullah s.a.w. keluar pada Hari Raya Aidiladha atau Aidilfitri menuju ke tempat solat dan melalui sekumpulan wanita. Beliau bersabda: ‘Wahai kaum wanita bersedekahlah. Sesungguhnya aku telah diperlihatkan bahawa kalian adalah majoriti penghuni neraka.’

“Salah seorang wanita yang fasih dan bijak bertanya: ‘Mengapa wahai Rasulullah?’ Beliau menjawab: ‘Kalian banyak melaknat dan durhaka terhadap suami. Dan tidaklah aku menyaksikan orang yang memiliki kekurangan akal dan agama yang dapat menghilangkan akal kaum lelaki yang setia daripada salah seorang antara kalian.’

“Mereka bertanya lagi: ‘Apa yang dimaksudkan dengan kekurangan agama dan akal kami wahai Rasulullah?’

“Baginda menjawab: ‘Bukankah kesaksian seorang wanita sama dengan separuh daripada kesaksian seorang lelaki?’ Mereka menjawab: ‘Benar.’ Baginda berkata lagi: ‘Bukankah apabila wanita mengalami haid maka dia tidak melakukan solat dan puasa?’ Mereka menjawab: ‘Benar.’ Baginda berkata: ‘Itulah (bukti) kekurangan agamanya.’” (Riwayat al-Bukhari no. 298)

Oleh sebab itu, setiap suami yang mencintai isterinya pasti berasa bimbang dengan amaran dan peringatan daripada hadis ini. Betapa tidak, tegakah kita melihat isteri yang tersayang terhumban ke dalam neraka hanya kerana lidahnya yang memaki hamun dan hatinya yang tidak bersyukur? Cakap suami dilawannya, dibentak dengan suara yang tinggi. Mulutnya begitu berbisa, tajam dan menyakitkan.

Isteri yang sedemikian perlukan bantuan. Dia sedang “sakit”. Tetapi bukan mudah membantu orang sakit yang sentiasa berasa dirinya benar dan sihat. Silap pendekatan, dia jadi semakin menyinga. Isteri begini terlupa bahawa selagi suami tidak menyuruh kepada yang haram dia wajib taat. Dia terlupa membesarkan pemberian suami yang kecil. Dia sudah tidak ingatkan lagi bahawa jalannya menuju ke syurga adalah melalui pintu gerbang ketaatannya kepada suami. Malu, taat, setia dan khidmatnya hanya untuk manusia bernama suami.

Kepenatan menguruskan rumah tangga bukan alasan untuk meninggalkan perkara-perkara asas yang menjadi teras kerukunan rumah tangga. Begitu juga jika dilihatnya ada kelemahan dan kekurangan pada diri suami… Itu tidak boleh dijadikan sebab untuk melawan dan memberontak. Selagi tidak menyalahi aqidah dan syariat, maka selagi itulah isteri wajib patuh.

Belajarlah daripada Asiyah isteri kepada Firaun laknatullah. Walaupun suaminya sejahat-jahat manusia tetapi dia masih mampu menjadi isteri yang solehah hasil ketaatan dan kebaikan yang dicurahkan kepada suaminya. Kecuali menyembah tuhan selain Allah, itu sahaja yang tidak dituruti oleh Asiyah. Segala suruhan Firaun yang selain itu dilaksanakannya dengan sepenuh hati. Ertinya, beliau terus melaksanakan perintah yang baik walaupun datangnya daripada seorang yang jahat.

Para isteri harus sedar bahawa mereka tidaklah sebaik Asiyah dan suami mereka tidaklah sejahat Firaun. Hanya kadangkala suami terlupa, sedikit berang kerana keletihan, menjadi penyengap kerana ada sesuatu yang dirisaukan, tidak senyum kerana masalah di luar rumah, maka si isteri jadi pemarah, pendendam dan peleter yang tidak mengenal maaf.

Lunak Berbahasa
Ingatlah bahasa yang baik datang dari orang yang baik. Tetapi jika bahasa kasar, kesat dan kotor itu petanda jiwa yang kotor. Bahasa dan kata sangat besar kesannya dalam hidup berumah tangga. Diceritakan dalam kitab-kitab tradisional bahawa bahasa si isteri apabila berkomunikasi dengan suaminya hendaklah menggunakan bahasa yang baik. Masih ingat apa pesanan Allah kepada Nabi Musa a.s. ketika baginda diperintahkan bertemu dengan firaun?

Firman Allah yang bermaksud: “Dan berkata-katalah kepadanya (firaun) dengan lembut dan baik. Semoga dia mendapat peringatan.” (Surah Taha 20: 44)
Hanya dengan bahasa yang lembut, intonasi yang lunak dan adab yang sopan, hati suami akan “cair” dan kasih. Sebaliknya, kata-kata yang kasar dan intonasi yang tinggi akan ditolak secara terang-terangan atau secara diam-diam walaupun isinya kebenaran dan kebaikan.

Allah mengingatkan kita melalui firman-Nya yang bermaksud: “Jika kamu kasar dan keras nescaya orang akan lari dari kamu.” (Surah Ali ‘Imran 3: 159)
Menurut kajian, sikap cerewet adalah salah satu punca yang menyebabkan rumah tangga tidak bahagia. Isteri yang cerewet hanya nampak yang cacat, busuk, kurang, pahit dan yang hal-hal yang negatif sahaja. Sedikit tersilap, boleh menjadi punca kemarahan yang berjela-jela dan sukar diredakan. Ada sahaja yang tidak kena kerana dia memang mencari yang “tidak kena”. Dia sering berjaya mencari “nila yang setitik” untuk merosakkan susu yang sebelanga.
Tindakan suka melaknat dan tidak membesarkan pemberian suami ialah penyebab utama kebinasaan kaum wanita. Namun itu bukan bererti suami harus berlepas tangan dan berasa selamat dengan autoriti serta haknya sebagai suami. Si suami harus ingat jika isteri berterusan dalam keadaan begitu dia juga tidak selamat. Mengapa? Dia wajib mendidik dan menyelamatkannya. Isteri yang baik akan lebih mudah masuk ke dalam syurga sekalipun suaminya jahat, tetapi suami yang baik sangat sukar masuk ke syurga jika isterinya jahat.

Selamatkan Isterimu
Di bahu para suamilah letaknya tanggungjawab menyelamatkan isteri yang suka melaknat dan tidak bersyukur itu. Selain istiqamah mendidik dan memberi peringatan, si suami harus tidak jemu-jemu mendoakan isteri yang sebegitu. Dan yang paling penting bantulah mereka agar sering bersedekah dan bersedekahlah bagi pihak mereka. Jangan hanya mengeluh dan memendam rasa tetapi berusahalah memperbaiki keadaan dengan tindakan-tindakan yang lebih konstruktif dan produktif.

Bagi suami yang pemberang pula ingat, jangan lawan api dengan api… nanti rumah tangga terbakar dan cinta akan terpadam. Tidak semua leteran kerana kebencian, tetapi kekadang lebih kepada luahan. Justeru bersabarlah pada sesetengah leteran yang hakikatnya hanya satu rintihan dan pengaduan.
Contohi Sayidina Umar al-Khattab yang rela “menelinga” dan berdiam diri dengan leteran isterinya lantaran menghargai kesusahan isterinya yang keletihan menguruskan rumah tangga dan menjaga anak-anak. Padahal Umar di luar rumah bukan sahaja digeruni oleh musuh-musuhnya, bahkan syaitan sekalipun tidak akan lalu di tempat dia lalu! Sebagai suami, Umar sedar bahawa bukan semua leteran itu satu kebejatan tetapi banyak antaranya hanya satu luahan cinta daripada kekasih yang keletihan!

Jadi didiklah para isteri agar selalu dan sering bersedekah. Bersedekah itu bukan sahaja dengan harta tetapi dengan tenaga, meluangkan masa dan tenaga ataupun sekadar memberi senyuman. Itu ialah saranan daripada Rasulullah s.a.w. sendiri untuk tidak tergolong dalam gerombolan majoriti wanita yang akan dihumban ke neraka. Carilah ruang dan peluang untuk memberi sedekah kepada anak-anak, suami, jiran tetangga, kaum kerabat, mentua, saudara dan lain-lain anggota masyarakat.

Dalam sejarah hidup wanita-wanita solehah kita akan lihat bagaimana mereka sangat melazimi cara hidup yang mudah bersedekah ini. Siti Khadijah, Siti Aisyah, Siti Zainab dan lain-lain Umahat al-Mukminin ialah wanita yang terkenal banyak bersedekah. Ini adalah satu lagi isyarat untuk wanita-wanita selepas generasi mereka dan khususnya generasi kini agar bersedekah untuk menyelamatkan ketelanjuran lidah yang berbisa dan hati yang tidak membesarkan jasa.

Bersedekahlah kerana cinta. Si isteri bersedekah kerana cintanya kepada diri sendiri yang sentiasa terdedah kepada kejahatan lidah dan hati. Si suami bersedekah kerana cintakan isteri agar terselamat daripada neraka. Insya-Allah, Allah akan “menyedekahkan” mereka berdua dengan cinta-Nya. Dan dengan sedekah cinta itu mereka akan bercinta hingga ke syurga!

Akhirnya, mari kita hayati sajak ini…

Bila Isteri “Mengamuk”
Kekadang isteri mengamuk
Dengan ombak prasangka dan lautan cemburu
Apa bukti setiamu suami?
Atau apakah kau sedang berkira-kira
hendak “mendua”, “mentiga” dan “mengempatkan”ku?
Kekadang disergahnya suami
Ketika keringat masih membasah
Baru melangkah masuk pintu rumah
Ketika itu muhasabahlah diri
Mungkin suami berdosa dengan Tuhan,
atau bersalah dengan insan
Mungkin banyak penzaliman dan penganiayaan yang telah dilakukan
Lalu datang “serangan” itu sebagai peringatan

Hadapkanlah diri ke cermin hati
Kaji dirimu satu persatu
Kalau liar, berhentilah
Kalau berdosa, bertaubatlah.
Jangan berkira-kira hendak “berdua”
kalau yang satu itu pun tak mampu dijaga
Jangan kemampuan harta dan fizikal sahaja diperhitungkan…
Tetapi mampukah meratakan keadilan
memimpin penuh kasih sayang?
Sebaliknya jika ternyata isteri yang melulu
Nasihatkanlah dia baik-baik
Ingatlah mestika kata dalam kitab-kitab tua
suami yang bersabar dengan isteri yang jahat
akan mendapat pahala Nabi Ayyub.
Atau ingatlah pesan Umar al-Khattab
ketika didatangi seorang suami
yang dileteri isteri:
“Bersabarlah, kerana sesungguhnya isteri
telah banyak membantu kita
Dia yang menyelamatkan kita
daripada amukan nafsu
Dia yang membantu menjaga anak-anak kita
Dia yang membantu menjaga
makan minum kita
Dia yang mencuci kain-baju kita
Dia yang membantu membersihkan
rumah kita…

Lalu apa salahnya kita bersabar dengan kerenah mereka?”
Taburkanlah segenggam salji
pada secubit api
cinta itu akan semarak kembali!

Sumber & Hasil tulisan : Ustaz Pahrol Mohd Juoi

Kerana FACEBOOK (FB)..

Salam… kengkawan semua.. !

Saya terpanggil untuk meluah rasa dan berbicara tentang penggunaan FACEBOOK atau FB di dalam ruangan saya ini. Ianya sekadar berkongsi pendapat dengan semua dan harap-harap kengkawan yang lain sudi juga berkongsi pendapat dengan saya di sini.

Fenomena baru yang melanda dan menjadi kegilaan masyarakat kita sekarang ini adalah melayari laman web social yang popular iaitu FB! Semua golongan tidak terkecuali mempunyai akaun ataupun pernah melayari FB ini. Dari kanak-kanak seusia 5 tahun sehinggalah kepada golongan warga emas.

Pendek kata, kalau seseorang itu tidak mempunyai akaun FB mahupun pernah mendengar tentang FB.. memang sahlah orang itu dikatakan ketinggalan zaman ataupun anti social.
Bagus sangat ke FB ni?? Mungkin bagi sesetengah pihak, ianya banyak memberi manfaat namun jika salah penggunaannya, mengundang musibah yang tidak disangka. Malah, sudah terjadipun kejadian hampir membunuh sahabat sendiri angkara FB ini.! Melalui FB juga, rumah-tangga berantakan, suami-isteri bergaduh dan bercerai-berai, putusnya tali persaudaraan di dalam keluarga, adik-beradik berpatah-arang dan persahabatan terputus. Itu belum lagi putus cinta di kalangan pasangan kekasih ataupun yang sudah bertunang.

Bagaimana pula dengan produktiviti kerja? Peruntukan masa yang berharga dibazirkan dan nilai moral serta etika-etika kemanusiaan sejagat?

Huii.. memang banyak buruk dari baiknya! ....

Saya sendiri “mengenali” FB ini sebenarnya tanpa dirancang. Di saat rakan-rakan sibuk “gila” dengan FB, saya masih setia dengan sms, e-mail dan kalau yang paling canggih yang saya rasakan masa itu adalah Yahoo Messenger atau YM.

Mungkin kerana teruja bila mendapat tahu anak sendiri yang berusia 7 tahun pun sudah mempunyai akaun FB, maka saya tidak membuang masa lagi.. Bermula dari detik itu, dari cuba-cuba menjadi "gian" pula! Apatah lagi, rakan-rakan sekolah yang sudah lebih dari 20 tahun tidak berjumpa pun boleh bertemu! Memang teruja..Punyalah lama hilang khabar berita.. akhirnya bertemu juga di laman FB! Seronok mendapat tahu khabar tentang mereka seperti sudah berkahwin ke belum, kerja apa sekarang, anak berapa orang, tinggal di mana dan macam-macam lagi.

Melalui FB juga.. saya bebas meluahkan apa yang saya rasa samada marah, bosan, geram, gembira, sedih dan macam-macam lagi. Lebih menyeronokkan, rakan-rakan FB sentiasa memberi response dari setiap apa yang kita luahkan pada status FB kita. Terasa diri kita rupanya tidak keseorangan dan masih ada lagi teman-teman yang sudi berkongsi rasa..!

Namun, saya jadi tidak faham mengapa melalui FB juga, ada di antara rakan-rakan saya yang putus persahabatan, adik-beradik berpatah-arang, hubungan persaudaraan renggang, suami-isteri bertengkar dan ada yang bercerai-berai. Itu belum masuk lagi kes pasangan kekasih putus cinta atau putus tunang.
Kalau diikutkan pendapat saya yang “lurus dan bendul” ini, bukankah melalui FB ini kita dapat mengeratkan tali-siratulrahim sesama kita dan menambahkan lagi kenalan dari merata tempat? Berdasarkan pemerhatian saya, akhirnya saya ketemu juga jawapan dari persoalan-persoalan di atas..

Sebenarnya, walau apa sekalipun, KEMATANGAN berfikir itu penting bagi setiap individu yang menggunakan media seperti FB ini dalam menilai kebaikan dan keburukan setiap aktiviti yang berlaku di alam maya.

Apa yang penting semua pihak perlu berhati-hati, cermat dan bertanggung-jawab ke atas segala maklumat yang ingin disebarkan serta dikongsi agar ia tidak membawa padah kepada diri dan orang lain.

Sentiasa berfikiran POSITIF, rasional dan tidak terlalu terbawa-bawa dengan kritikan mahupun pendapat yang diterima sehingga bertindak di luar batas.

Cuba kengkawan fikir, apakah respon atau komen yang diterima bila seorang wanita berstatus isteri orang menulis begini di dalam ‘post wall’ nya : "Malam ni.. sunyi & keseorangan. Hubby out-station! Huhuhu…”

Bukankah pengakuan begini mengundang respon nakal dari teman-teman FB yang lain terutama golongan lelaki. Lebih ‘horror’ lagi komen dari bekas kekasih atau tunang tak jadi! Mungkin respon yang diterima lebih kurang begini: “Sunyi ekk?.. Siannn diaa…! Nak saya temankan?? Hehhehe…” atau.. “ Siannyerr…..! Tak per.. abang ada… !!….  “

Walaupun niat hanya sekadar menyampaikan apa yang dirasa di waktu itu dan komen yang diterima hanya mungkin sekadar bergurau atau sekadar menceriakan teman yang kesunyian, namun dari respon-respon sebeginilah yang akan berlarutan kerana seronok “dilayan” begitu. Tidak mustahil jika sama-sama melayan, perasaan “rindu” ingin “bertemu” di dalam FB pasti timbul. Bila FB menjadi penawar rindu… kita boleh agak apa yang terjadi pada si isteri itu. Sudahnya, suami terabai dan akan berlaku pertengkaran demi pertengkaran..

Sama juga halnya jika berlaku pada sang suami. Sibuk “berFB” di waktu malam sehingga terlupa masa yang berharga yang sepatutnya dimanafaatkan bersama isteri dan anak-anak terbuang begitu saja. Bila si isteri terasa terabai dan kurang mendapat perhatian, maka timbullah syak wasangka pada si isteri.

Lebih parah lagi, si suami tidak mahu menerima undangan “add” si isteri sebagai teman FBnya kerana takut si isteri tahu segala “aktivitinya” yang berlaku di dalam FB! Bagi isteri yang cerdik, dia boleh mengintip gerak-geri suaminya di dalam FB melalui temannya yang merupakan teman FB suaminya juga. Pertengkaran pasti berlaku bila si isteri tidak boleh menerima gurauan nakal dari teman-teman FB (semestinya perempuan!) suaminya. Isteri mana yang tidak cemburu jika membaca komen-komen nakal sebegini kepada suaminya : “muahhhh..!!”, “miss u laa..!”, “hari ni.. malam Jumaatlah sayang..!!”

Dek kerana mempertahankan segala tuduhan dan keegoaan masing-masing, pertengkaran yang hanya kecil dan remeh-temeh sahaja merebak hingga membuat keputusan bercerai! Jadi… di manakah kesudahannya??

Begitu juga yang berlaku kepada persengkataan antara adik-beradik, saudara-mara, sahabat mahupun kekasih. Meluah rasa ketidakpuasan hati pada seseorang dan berniat ingin menegur kesalahan individu di dalam FB adalah tidak salah. Namun, tidak perlulah sehingga menyebut nama atau siapa individu itu. Yang penting, apa yang terbuku di hati sudah terluah. Jika masih tidak puas hati dan ingin individu itu tahu kebenarannya, banyak lagi cara lain boleh disampaikan. SMS sahaja ataupun “private message” kepada individu itu. Lebih mudah lagi, berjumpa dan berbincang empat mata. Bukankah lebih mudah?

Mengapa perlu berbalas-balas kutukan malah ada yang sanggup memaki dan menghina sesama sendiri di ruangan yang terbuka di mana “orang luar” mengambil kesempatan mencurah minyak di atas bara? Komen dari teman-teman FB bukan semuanya boleh membantu malah memburukkan lagi keadaan. Dalam keadaan marah, mereka jadi lupa siapa dan apa ikatan mereka sebelum ini. Ternyata begitu mudah, FB memainkan peranan dalam merenggangkan hubungan siratulrahim di antara mereka..

Kesimpulannya, terpulang kepada kebijaksanaan dan niat kita mengendalikannya. Jika berniat baik, baiklah jadinya. Jika buruk, buruklah padahnya. Semoga kawan-kawan di luar sana tidak terlalu “taksub” dengan FB ini. Bagi pemilik handphone canggih yang boleh berhubung terus menggunakan FB ini, jangan jadikan ia sebagai saluran penghantar laporan aktiviti harian di waktu dan tempat yang tidak sesuai. Sehinggakan ingin berjumpa Boss di pejabatpun, sempat melaporkan ke dalam “post wall”; “dlm lift.. otw jumpa Boss..!! hehehhe..”.

Begitu sekali penangan FB! Bukankah ini dikatakan “ketagih” atau “gian”? Jika ketagihan ini berlarutan, sudah pastinya ianya menyebabkan produktiviti kerja menurun dan pendapatan bulanan yang sepatutnya diperoleh daripada bekerja disia-siakan dengan aktiviti melalaikan setahu saya adalah tidak berkat. Wallahualam.. kerana saya bukanlah orangnya yang layak memberi hukum berkat atau tidak rezeki seseorang itu.

Jadi.. kengkawan sekelian yang kebanyakannya pengguna FB juga…., apa pendapat anda tentang penggunaan FB ini? Marilah kita sama-sama berkongsi pendapat dan memeriahkan forum kita ini. Mungkin ada di antara pendapat serta pandangan yang boleh kita ambil iktibar dan pengajaran.

Semoga FB ini tidak akan merenggangkan tali siratulrahim di antara kita. Insyaallah…

Walimatulurus... 02OCT10

Fuhh...Lega!!! Itulah perkataan yang amat sesuai di kala ini... Alhamdulillah.., akhirnya segala persediaan dan perancangan yang diatur dalam menjayakan majlis perkahwinan adikku, HAZLINDA HARON berjalan dengan lancar..

Rating A++ patut diberikan kepada ahli-ahli Badan Kebajikan & Hal Ehwal Penduduk Bandar Sungala yang diterajui oleh saudara Rahim yang telah membantu serta bertungkus-lumus dalam memastikan majlis ini berjalan dengan lancar sejak dari hari Berkampung sehingga ke tarikh majlis.

Semangat kerjasama yang ditunjukkan amatlah dikagumi dan sesungguhnya hanya Tuhan sahaja yang dapat membalas segala bantuan yang dihulurkan. Tanpa mereka, rasanya majlis ini tidak mungkin dapat disempurnakan dengan jayanya.

Al-maklumlah, pemergian ayahanda tercinta menjadikan kami sekeluarga tiada ketua yang menerajui keluarga kami. Sekaligus, sebagai anak yang sulung maka tanggungjawab itu diamanahkan di atas bahuku serta suamiku. Dek kerana kurang pengalaman, maka urusan majlis ini, kami main "redah" saja!

Mujur juga, sebelum ini pengalaman serta pengetahuan serba-sedikit sebagai wedding planner kugunakan sebagai rujukan dalam perancangan majlis adikku ini. Alhamdulillah.. walaupun tidak se "grant" mana.. namun ianya tetap ringkas, manis dan sempurna di mata kami sekeluarga.

Tidak dilupakan kepada ahli keluarga serta saudar-mara yang turut sama membantu dalam merialisasikan majlis ini agar nampak sempurna.. Walaupun ada sedikit terjadinya.."Tragedi Oktober" (maaf, tidak boleh diceritakan di sini!) semasa majlis itu tetapi ianya tidak sedikitpun mencacatkan perjalanan majlis itu. Alhamdullillah.. Syukur... Allah memperkenankan doa kami!

Buat armarhum ayahanda yang sentiasa dalam ingatan...
Seorang lagi puterimu telah disunting orang. Walau jasadmu tiada di sisi meraikan majlis ini.. namun "rohmu" sentiasa mengiringi kami ke mana jua... Semoga Abah berbahagia di alam sana di kalangan orang-orang yang beriman dan moga rohmu sentiasa cicucuri rahmatNYA..
Buat ibunda tercinta... sesungguhnya.. ini adalah detik bahagia buat dirimu kerana seorang lagi puterimu telah menemui jodohnya.. Namun begitu, sinar mata kekecewaan masih jelas terlihat akibat terluka dengan sikap adindamu.. Sabarlah.., Tuhan menduga kita dengan pelbagai cara..Insyaallah.. moga-moga suatu hari nanti, Allah akan tunjukkan kebenarannya..

Buat adindaku yang masih belum menemui jodoh... Biarpun, adinda kita telah melepasi dirimu..bersabarlah.. Ini juga dugaan buatmu. Ada hikmah di sebaliknya mengapa Allah aturkan jodoh kita sebegitu rupa.. Istiqamah dan tawakkal kepada Allah. Insyaallah...

Lastly, buat pengantin baru.. LINDA & HERY... selamat menempuh alam perkahwinan dan semoga tabah mengharungi segala dugaan rumahtangga. Hadapi dugaan dengan sabar dan rasional. Jadikan kesilapan diri sebagai ukuran dalam memperbaiki kelemahan agar rumahtangga kekal sehingga ke akhir hayat.